Sklepna prireditev Kulturnega bazarja 2017 Kaktusi, baletni večer koreografa Alexandra Ekmana


  Linhartova dvorana, 18.00 - 18.45Sodelujoči

Glasbena vodja in dirigentka: Živa Ploj Peršuh; drugi dirigent: Aleksandar Spasić; glasba: Franz Schubert, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven; besedilo: Spenser Theberge; koreograf, scenograf in kostumograf: Alexander Ekman; baletna mojstrica: Mojca Kalar Simić; koncertni mojster: Igor Grasselli. Plešejo: duet: Kristina Aleksova, Petar Đorčevski / Marin Ino, Lukas Zuschlag; Tjaša Kmetec, Kristina Aleksova, Marin Ino, Elli Purkunen, Urša Vidmar, Sorina Dimache, Chie Kato, Tasja Šarler, Petar Đorčevski, Yuki Seki, Lukas Zuschlag, Filippo Jorio, Richel Wieles, Michele Pellegrini, Luka Žiher, Filip Viljušić. Godalni kvartet: Domen Lorenz, prva violina; Vesna Velušček, druga violina; Martin Žužek Kres, viola; Barbara Gradišek, violončelo


Predstava Kaktusi je zaznamovala trenutno evropsko plesno umetnost ter sodi med tiste, ki zbujajo izjemno zanimanje strokovne javnosti in občinstva po vsem svetu. Nadarjen koreograf in režiser mlajše generacije Alexander Ekman je znan po izostrenem občutku za čas, duhovitost in spremembe. Teži k ustvarjanju, ki je blizu vsakomur, in išče stične točke z občinstvom. Svetovna premiera baleta Kaktusi je bila leta 2010 v gledališču Lucent Dans v Haagu na Nizozemskem in je ena od najuspešnejših Ekmanovih postavitev. Izvajajo jo številni ugledni svetovni baletni ansambli, prejela pa je tudi več uglednih mednarodnih nagrad. V njej nastopa šestnajst plesalcev, ki skupaj s štirimi glasbeniki na sceni v živo ustvarjajo ritme. V tej predstavi se Ekman opira na tisto, kar ga je najbolj zaznamovalo, na čisti sodobni ples. Predstava Kaktusi je radostna in poznavalska parodija največjih ekscesov te oblike umetnosti, hkrati pa tudi prisrčna, ostra in zelo smešna dekonstrukcija izumetničenosti plesa. Plesalci, ujetniki predimenzionirane igralne plošče za scrabble, tečejo, padajo, se zvijajo in poskušajo ubežati nevidnim okovom.


foto: Darja Štravs Tisu

   
         
   

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.