PONUDBA ZUNAJ CANKARJEVEGA DOMA ZA ORGANIZIRANE SKUPINE IZ VIZ


9.30
Šentjakobski oder Lutkovnega gledališča Ljubljana, Krekov trg 2, Ljubljana
Neli ni več, predstava
Primerno za OŠ (12+) in SŠ
Neli ni več je zgodba o petih mladih, gimnazijcih, ki sestavljajo bend #hešteg. So dovolj ambiciozni, da želijo poleg opravljanja vsakodnevnih obveznosti ustvariti nekaj več. Ko vsakdan njihovega benda prekine bolezen pevke, soustanoviteljice in najsvetlejše zvezde Neli, se morajo odločiti, ali so se pripravljeni spoprijeti s težavo, prebroditi težko obdobje in se iz grozljive preizkušnje, ki je za Neli lahko usodna, prebiti močnejši za življenjsko lekcijo o prijateljstvu, pomoči in solidarnosti, pa tudi o pogumu in nekonvencionalnih odločitvah. Več na povezavi.
Na voljo je 20 brezplačnih vstopnic, informacije in rezervacije: Špela Juntes, tel. 3000 976, organizacija@lgl.si.


10.00 oz. po dogovoru

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
O poteh k »najlepši iznajdbi človeškega Duha« na Slovenskem. Mejniki v razvoju Dramatičnega društva v Ljubljani, voden ogled
Primerno za SŠ, za skupino do 30 udeležencev
Dramatično društvo v Ljubljani, ustanovljeno leta 1867, je začetnik slovenskega gledališča moderne dobe. V svojem razvoju od 1867 do 1920 vodi skozi institucionalizacijo in profesionalizacijo slovenskega gledališča in jo v letu 1920 privede v novo dobo, dobo evropeizacije (1920 ‒1945). Razstava se osredotoča na prvih petdeset let delovanja Dramatičnega društva, pri čemer skuša osvetliti pomembne in odločilne mejnike na njegovi razvojni poti. Vodstvo po razstavi bo izvedel dr. Štefan Vevar, muzejski svetnik in avtor razstave.
Voden ogled je brezplačen, obvezna je predhodna prijava na sandra.jenko@slogi.si.


11.00–12.00

Španski borci, Zaloška cesta 61, Ljubljana
Hud pesjan, predstava
Primerno za V5+, OŠ1
En hud pesjan je živu … popularna otroška pesem Marijana Vodopivca, ki je podobno kot njena predhodnica Huda mravljica tako rekoč ponarodela, vzgojiteljem, učiteljem, staršem in otrokom znana otroška pesem, je zopet ponudila izhodišče za novo otroško predstavo koreografa Iztoka Kovača in skupine EnKnapGroup kot znana glasbena predloga brez obstoječe vizualne podobe/uprizoritvene manifestacije. Z intermedijskim in interaktivnim pristopom ter inovativnim gibalnim jezikom bo predstava humorno in otrokom dostopno predstavila zgodbe »pesjanstva in pesjanov« v različnih oblikah in pojavnostih.
Ogled predstave je brezplačen, število vstopnic je omejeno. Obvezna je predhodna prijava na katja.gabrijelcic@en-knap.com ali 041 870 909.


termin po dogovoru
Kinodvor, Kolodvorska ulica 13, Ljubljana
Festival Kinotrip
Primerno za OŠ(14+) in SŠ

2. mednarodni filmskih festival Kinotrip, bo potekal med 29. marcem in 1. aprilom 2017 v Kinodvoru, soustvarjajo mladi: izberejo filmski program, poskrbijo za  zanimive uvode v projekcije in pogovore. Obiskali nas bodo filmski ustvarjalci iz tujine in mladi, ki imajo radi film z vseh koncev Slovenije. Filmi se dotikajo najrazličnejših tem odraščanja in se navezujejo na različne učne vsebine in predmete, skupno pa jim je, da pripovedujejo zgodbe mladih skozi njihove oči.
Na šolskih projekcijah so na voljo vstopnice po znižani ceni (2,7 eur). Več informacij in rezervacije na: barbara.kelbl@kinodvor.org.


med 10.00 in 21.00
Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana
Nova doba prihaja! Industrija – delo – kapital, razstava
Primerno za OŠ in SŠ

Razstava predstavlja prvi celostni pregled razvoja industrije v Ljubljani in njenega sovplivanja na različne družbene spremembe. Več na povezavi.
Ogled razstave je brezplačen, obvezna je predhodna prijava na 01 24 12 506 ali prijava@mgml.si do srede 29. 3. 2017 do 15. ure.


10.00–11.00
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana
Odkrivamo življenje jamskih ljudi, izkustvena delavnica
Primerno za V5+, za skupino do 35 udeležencev
Pridružili se bomo Živi iz muzeja in skupaj z njo pobegnili v najstarejše obdobje zgodovine. Delavnica poteka v »jami«, kjer otroci skozi zgodbo spoznajo življenje jamskih ljudi. Preizkusijo se tudi v praktičnih dejavnostih.
Več na povezavi.
Na voljo so vstopnice po znižani ceni  (20% popust oz. 3,20 eur). Obvezna je prijava na arheozabava@nms.si ali 051 384 888 in 01 24 14 439.


11.00–13.00
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana
Kol na kol, kolišče, doživljajsko–ustvarjalna delavnica
Primerno za OŠ1, za skupino do 35 udeležencev
Mlade pustolovce vabimo, da doživijo utrip življenja prvih mojstrov taljenja rude, ki so živeli na koliščih, in se z drevakom podajo na kratek potep. Na delavnici se bomo korak za korakom odpravili več tisoč let nazaj v preteklost na obisk h koliščarjem. Spoznali bomo njihovo življenje, okolje, v katerem so živeli, ter predmete, ki so jih vsak dan uporabljali. Na koncu pa sestavili maketo koliščarskega naselja.)
Več na povezavi.
Na voljo so vstopnice po znižani ceni  (20% popust oz. 4,40 eur). Obvezna je prijava na arheozabava@nms.si ali 051 384 888 in 01 24 14 439.


13.00–14.30
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana
Razvoj pisave, doživljajsko–ustvarjalna delavnica
Primerno za OŠ2, za skupino do 35 udeležencev
Narodni muzej Slovenije v svojih zbirkah hrani množico spomenikov, ki dokumentirajo začetke pisane besede, ampak danes so razumljivi samo strokovnjakom. Med njimi najdemo staroegipčanske hieroglife, v kamen vklesane rimskodobne napise in še marsikaj zanimivega. Na delavnici se bomo seznanili z različnimi vrstami pisav, vse od začetnih zapisov v pradavnini pa do sodobnih pisav, kakršne uporabljamo danes.
Več na povezavi.
Na voljo so vstopnice po znižani ceni  (20% popust oz. 4,40 eur). Obvezna je prijava na arheozabava@nms.si ali 051 384 888 in 01 24 14 439.


14.00–15.00
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana
Rimske zgodbe s stičišča svetov, veččutno vodstvo
Primerno za OŠ3, za skupino do 35 udeležencev
Približno pet stoletij je bilo ozemlje današnje Slovenije del velikega Rimskega imperija. Velika razstava o rimski dobi na ozemlju današnje Slovenije nam z več kot tisoč predmeti iz zbirk Narodnega muzeja Slovenije predstavlja najnovejša dognanja domačih raziskovalcev. Zgodbe, ki jih pripovedujejo razstavljeni predmeti, kot mozaični kamenčki sestavljajo sliko o rimski dobi na ozemlju današnje Slovenije. Ogled popestrite z izbiro veččutnega vodstva!
Več na povezavi.
Na voljo so vstopnice po znižani ceni  (20% popust oz. 3,20 eur). Obvezna je prijava na arheozabava@nms.si ali 051 384 888 in 01 24 14 439.


11.00–11.45 in 13.00–13.45
Tehniški muzej Slovenije, Bistra
Na kratek potep po muzeju, spoznajmo njegove zbirke!
Primerno za V4+, za skupine do 22 udeležencev
Brezplačno vodenje po muzejskih zbirkah, ki jih bodo otroci spoznali preko zvokovnih postaj in predmetov na otip. Med drugim bodo slišali glasnega norca, prisluhnili hrumenju zmagovalcev in morebiti celo rjovenju leva. Presenečeni bodo ob razkritju, kaj v muzeju počnejo zvita lisica, cepec, mogočni zmaj in ostala pisana druščina.
Za predšolske skupine je voden ogled brezplačen. Obvezna je prijava na akziherl@tms.si ali 041 957 146 do 24. marca.


11.00–11.45 in 13.00–13.45
Muzej pošte in telekomunikacij, Polhov Gradec
Trara, trara, pošto pelja!
Primerno za V4+, za skupine do 22 udeležencev
Brezplačno vodenje po muzejskih zbirkah s poudarkom na interaktivnih postajah, ki s pomočjo zvoka otrokom pripovedujejo zgodbo od prvih prenašalcev sporočil do pametnih telefonov.
Za predšolske skupine je voden ogled brezplačen. Obvezna je prijava na muzejpt@tms.si, 01 364 00 83 ali 031 816 580 do 24. marca.


10.00–18.00
Galerija Kapelica – Zavod Kersnikova, Kersnikova 4, Ljubljana
Maja Smrekar: ÁRTE_MIS, razstava
Primerno za OŠ2, 3, SŠ
Kako lahko iz najbolj bazičnih celic v našem telesu razvijemo nov organ, pomagamo zaceliti poškodbo ali pozdravimo raka? Umetnica s pomočjo biotehnologov raziskuje potenciale za organizem, ki bi imel večje dolgoročne možnosti za preživetje kot jo ima človeška vrsta. Pod čudežnim očesom si v galeriji lahko ogledate celice himeričnega pred-bitja (v epruveti).
Ogled je brezplačen, obvezna je predhodna prijava na jana.putrle@kapelica.org ali 040 212 29.


10.00–18.00
Galerija Kresija, Stritarjeva ulica 6, Ljubljana (produkcija: Galerija Kapelica)
Ralf Baecker: Vmesnik I, razstava
Primerno za OŠ in SŠ
Z razvojem umetne inteligence (ki napoveduje četrto industrijsko revolucijo) se pred človeštvo postavlja vrsta neznank, na katere poskušamo odgovoriti na različne načine. Domišljijo nam buri dejstvo, da ljudje umetne inteligence, zaradi omejenosti svoje, sploh ne bomo zaznavali. Ralf Baecker s svojimi stroji ustvarja organizme, ki nam z notranjo logiko pomagajo ustvariti predstavo o inteligenci in emocijah, ki so lastne strojem. Zato Vmesnik I ljudem lahko služi kot "modelni organizem", ki preko svoje estetske pojavnosti kaže, kakšna je videti umetna inteligenca.
Več o projektu na povezavi.
Ogled je brezplačen, obvezna je predhodna prijava na jana.putrle@kapelica.org ali 040 212 29.


10.00–18.00
Sonoretum, Kersnikova 4, Ljubljana (produkcija: Galerija Kapelica in Inštitut Egon March)
Petra Kapš: Fluxor beton
, zvočna instalacija
Primerno za OŠ2, 3, SŠ
Sonoretum je zvočni vrt, ki mimoidoče nagovarja s subtilnimi zvočnimi pojavnostmi in spreminja javni prostor v sonorično estetsko okolje. Sonoretum deluje 24 ur na dan 7 dni v tednu vse leto. S tem presega omejeno začasnost običajnih zvočnih dogodkov, ima status "druge narave" ter s svojo stalno prisotnostjo navaja ljudi na senzibiliziranje artikuliranega zvoka na eni strani in na ozaveščanje o zvočnem onesnaženju na drugi. Vabljeni, da prisluhnete projektu umetnice, magistre filozofije, piske in kuratorke Petre Kapš, ki na zvočno performativnem področju deluje pod imenom OR poiesis.
Ogled je brezplačen, obvezna je predhodna prijava na jana.putrle@kapelica.org ali 040 212 29.


12.00–18.00
Aksioma Projektni Prostor, Komenskega 18, Ljubljana
Dorotea Škrabo
, samostojna razstava

Primerno za OŠ3 in SŠ
V digitalni dobi podobe nenehno nastajajo, proizvajamo jih vsi, širimo pa jih preprosto s pritiskom na gumb. To močno vpliva tudi na umetnost, ki jo ustvarjajo mlajše generacije umetnikov, ki so bili »uporabniki« digitalnih naprav in udeleženci v ekonomiji družbenega mreženja, še preden so postali »umetniki«. Avtorica se osredotoča na nove medije, popularno kulturo in umetnost. Navade iz spletnega okolja (Snapchat, Vine, Instagram) aplicira na fizične artefakte in galerijski prikaz.
Voden ogled razstave je brezplačen. Predhodna najava ni potrebna.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.