DODATNA  BREZPLAČNA PONUDBA ZUNAJ
CANKARJEVEGA DOMA za strokovne delavce


18.00–20.00
Narodni muzej Slovenije, Prešernova cesta 20
Samostojni ogled zbirk Narodnega muzeja Slovenije
Samostojni ogled zbirk arheoloških predmetov, med katerimi ne spreglejte neandertalčeve piščali z Divjih bab, situle z Vač, kipa Emonskega meščana, egipčanske mumije, ter mnogih drugih! Za dodatne informacije o predmetih se lahko obrnete na ekipo informatorjev na razstavi, ki vam bodo z veseljem odgovorili na morebitna vprašanja. Več na www.nms.si.
Za ogled zbirk je na voljo omejeno število brezplačnih vstopnic, obvezna je predhodna prijava na arheozabava@nms.si, 051 384 888.


17.00–18.00
Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17
O poteh k »najlepši iznajdbi človeškega Duha« na Slovenskem. Mejniki v razvoju Dramatičnega društva v Ljubljani, voden ogled
Dramatično društvo v Ljubljani, ustanovljeno leta 1867, je začetnik slovenskega gledališča moderne dobe. V svojem razvoju od 1867 do 1920 vodi skozi institucionalizacijo in profesionalizacijo slovenskega gledališča in jo v letu 1920 privede v novo dobo, dobo evropeizacije (1920 ‒1945). Razstava se osredotoča na prvih petdeset let delovanja Dramatičnega društva, pri čemer skuša osvetliti pomembne in odločilne mejnike na njegovi razvojni poti. Vodstvo po razstavi bo izvedel dr. Štefan Vevar, muzejski svetnik in avtor razstave.
Število mest je omejeno, obvezna je predhodna prijava na sandra.jenko@slogi.si .


18.00
Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3
Zini! Sodobna zinovska produkcija, voden ogled
Razstava prinaša pregled sočasne produkcije zinov, knjig umetnika in posebnih grafičnih izdaj domačih in tujih avtorjev ter založnikov in odgovarja na vprašanje zakaj so ročno izdelani fanzini še vedno zelo priljubljeni. Več na povezavi.
Obvezna je predhodna prijava na e-naslov lili.sturm@mglc-lj.si.


18.30
Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15
Nova doba prihaja! Industrija – delo – kapital, voden ogled
Razstava predstavlja prvi celostni pregled razvoja industrije v Ljubljani in njenega sovplivanja na različne družbene spremembe. Več na povezavi.
Obvezna je predhodna prijava na 01 24 12 506 ali prijava@mgml.si do srede 29. 3. 2017, do 15. ure.


8.45–9.55
OŠ Majde Vrhovnik, Gregorčičeva ulica 16
Od-govor-nost, predstavitvena predstava
Od-govor-nost je zabavna, dinamična, interaktivna in poučna predstava Društva Gledališče Ane Monro za učence in dijake. Njen oder so učilnice, dijaki in učenci pa niso le gledalci, ampak njeni soustvarjalci. Predstava tematizira vprašanje osebne in družbene odgovornosti posameznika, spodbuja posameznike h kritičnemu mišljenju, avtonomnemu delovanju ter razvija njihovo osebnost. Obenem pa v njih krepi zavest o raznolikosti mnenj in razvija toleranco in sprejemanje drugačnosti. Razvoj predstave je nepredvidljiv in vedno drugačen, saj se v vsaki skupini razvija na lasten način. Njen zaključek nikoli ni črn ali bel, ampak se zaključi z odpiranjem novih vprašanj. V okviru Kulturnega bazarja bodo predstavo v malce prirejeni obliki izvedli v razredu na Osnovni šoli Majde Vrhovnik ter strokovnim delavcem predstavili gledališko pedagogiko kot metodo, ki je lahko zelo uporabna znotraj učilnice.
Število mest je omejeno, obvezna je predhodna prijava na sara.anamonro@gmail.com. Zbirno mesto je pred glavnim vhodom OŠ Majde Vrhovnik. 

 

18.00
SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva cesta 1
O Kralju Ubuju »tukaj in zdaj«,  pogovor z Jernejem Lorencijem in Mladenom Dolarjem, Družabno – družbeno
Uprizoritev v režiji Jerneja Lorencija Po motivih Kralja Ubuja Alfreda Jarryja, zbrana dela kolektiva Ubu je januarja 2016 v SNG Drama Ljubljana razdelila občinstvo. Ali je tudi napovedala dogodke, ki smo jim priča leto dni kasneje? Ne glede na odgovor, je dejstvo, da ima vsak čas svojega brezobzirnega, pohlepnega, pogoltnega in v resnici strahopetnega Ata Ubuja vsak dan bolj očitno. O sodobnih Ubujih, ki krojijo usodo sveta »tukaj in zdaj« se bo z režiserjem Jernejem Lorencijem in filozofom dr. Mladenom Dolarjem pogovarjal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor.
Število vstopnic je omejeno, rezervacije na spela.sinigoj@drama.si ali 041 311 105.DODATNA  PONUDBA NA RAZSTAVNIH PROSTORIH V CANKARJEVEM DOMU13.00, 15.00, 17.00
Razstavni prostor Arhitektura in oblikovanje, Velika sprejemna dvorana
Na razstavnem prostoru bomo gradili, sestavljali, rezali, lepili, skicirali ... Sodelujoče ustanove bodo pripravile različne praktične delavnice, ki lahko popestrijo šolske in obšolske dejavnosti. Vodeni ogledi s predstavitvami bodo potekali ob13., 15. in 17. uri. Popeljali vas bomo po našem razstavnem prostoru, kjer boste spoznali različne ustanove, ki delujejo na področju arhitekture in oblikovanju. Za voden ogled prijave niso potrebne.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.