SKUPAJ SPODBUJAMO ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG TER URESNIČUJEMO NACIONALNI PROGRAM O PREHRANI IN TELESNI DEJAVNOSTI DOBER TEK, SLOVENIJA


Ministrstvo za zdravje skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje na Kulturnem bazarju kot partner sodeluje že peto leto. Z organizatorji nas povezuje skupno poslanstvo – spodbujanje zdravega in kakovostnega preživljanja prostega časa otrok in mladih, kamor poleg športa prištevamo tudi kulturo in druge ustvarjalne oblike.

Medsektorsko sodelovanje v okviru dveh izobraževalnih dogodkov je bilo letos ponovno usmerjeno v spodbujanje zdravega prehranjevanja in telesne dejavnosti. Aktivnosti so del Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek, Slovenija (www.dobertekslovenija.si).
 
Izobraževalni sklop Kako povežemo umetnost, naravo, šport, gibanje in zdravje je povezal kulturno-umetnostno vzgojo z okoljem in prostorom, vzgojo, izobraževanjem in športom, gibanjem in zdravjem ter naravo.
Okrogla miza Ribarimo trajnostno je pokazala, kako koristno in pomembno je povezovanje različnih področij ter kako k promociji ribištva in prehranjevanja z ribami, s poudarkom na sezonskem in lokalnem, lahko pripomore tudi kulturna dediščina.

Na stojnicah v preddverju Cankarjevega doma so bili predstavljeni kakovostni javnozdravstveni programi za vrtce in šole na temo telesne dejavnosti in prehranjevanja, ki jih izvaja NIJZ. Ob tej priložnosti smo predstavili tudi skupni medresorski projekt Zdravje skozi umetnost, nastal leta 2015, v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za izobraževanje znanost in šport ter kulturnimi ustanovami. Gre za poskus povezovanja umetnosti in znanosti, zdravja in umetniških del, z namenom približati strokovno zahtevne zdravstvene teme tistim, ki vzgajajo in poučujejo otroke in mladostnike. Na voljo sta dva priročnika, objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje: Smernice za pedagoške delavce za pogovore o izbranih zdravstvenih temah Zdravje skozi umetnost in Priročnik izbranih kulturnih vsebin Skozi umetnost o zdravju. Priročnika skupaj ponujata vpogled v nekatere ključne usmeritve za delo z mladimi ob obravnavi zahtevnih zdravstvenih tem, kot so duševno zdravje, zdravo prehranjevanje, telesna dejavnost, spolnost, problematika alkohola, drog in tobaka. Praktično nakažejo, kako teme odpreti, kako jih obravnavati strokovno, pri čemer opozarjajo tudi, na kaj vse morajo biti pedagoški delavci pri tem pozorni. Smernice lahko pedagoški delavci uporabljajo pri obravnavi umetniških del, kot tudi samostojno, npr. za pogovore o izbranih temah na razrednih urah, ob dnevnih dejavnosti ipd.

Vrtčevsko in šolsko okolje, poleg primarnega družinskega, ponujata odlično priložnost, da z načrtovanimi in usmerjenimi dejavnostmi vplivamo tudi na zdravje, dobro počutje in kakovost življenja otrok in mladostnikov. Slednje je pogoj za njihov kognitivni, čustveni in socialni razvoj, zmanjšuje obseg odsotnosti v šoli ter vpliva na njihov učni uspeh, stopnjo izobrazbe in na poznejše uspehe v življenju.
Da pa bi bili pri tem še uspešnejši, je pomemben tudi zgled vseh odraslih, tudi vzgojiteljev in učiteljev, ter njihov odnos do zdravega življenjskega sloga. Kulturni bazar je prostor, kjer lahko o vseh teh temah z vami spregovorimo drugače, in kjer lahko skupaj razmišljamo tudi o tem, kaj lahko skupaj in vsak posebej (znotraj svojega resorja) naredimo za boljše zdravje otrok in mladih.


Ministrstvo za zdravjeNa spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.