MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR LETOS PRVIČ NA KULTURNEM BAZARJU

Ministrstvo za okolje in prostor letos prvič sodeluje na Kulturnem bazarju, saj je prepoznalo vrednost kreativnega partnerstva z izobraževalnimi in kulturno umetniškimi ustanovami ter nevladnimi organizacijami, s katerim nagovorijo strokovne delavce na področjih vzgoje in izobraževanja in druge, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo k izobraževanju otrok in mladih o vsebinah, ki se vežejo na arhitekturo, načrtovanje v prostoru, gradnjo, prostorsko urejanje mest, naselij, sosesk in podeželja.

Tako bo Ministrstvo za okolje in prostor v okviru medresorskega partnerskega sodelovanja z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport v tematskem sklopu kulturno-umetnostne vzgoje in izobraževanja na področju arhitekture in prostora aktivno sodeloval na dveh strokovnih dogodkih, na katerih bodo predstavljene dobre prakse izobraževanja o prostoru in arhitekturi ter projekt Meseca prostora. Na  skupnem razstavnem prostoru pa se bo ministrstvo predstavljalo s partnerskimi organizacijami, ki delujejo na teh področjih.

Prostor je najširša skupna medresorska vsebina in je ključnega pomena, da zanj skrbimo z medresorsko povezanimi aktivnostmi. Partnersko sodelovanje v vzgoji in izobraževanju otrok ter mladih je ključen predpogoj na poti k temu cilju. Z aktivnostmi na Kulturnem bazarju želi Ministrstvo za okolje in prostor poudariti skupno odgovornost družbe za trajnostno ravnanje s prostorom, kot omejeno dobrino, ki mora voditi k cilju ohranjanja in izboljševanja kvalitete slovenskega prostora kot vira za zagotavljanje kakovostnega bivanja in uspešnega gospodarskega razvoja.

Ministrstvo na Kulturnem bazarju posebej izpostavlja projekt Mesec prostora 2017 in skuša k sodelovanju pritegniti vzgojno izobraževalne zavode, tako s samostojnimi projekti v okviru rednih šolskih in obšolskih dejavnosti (npr. delavnice, razstave, tematski ogledi, obiski ustanov, ki se ukvarjajo z načrtovanjem, arhitekturo, urejanjem in gradnjo v prostoru), kot tudi s projekti vodenimi v sodelovanju z zunanjimi ustanovami in organizacijami.

Mesec prostora 2017 bo letos potekal že četrto leto, tokrat na temo zelene infrastrukture. V zadnjih treh letih se je v tem obdobju zvrstilo skupaj okrog 100 različnih dogodkov. Mesec prostora postaja z vsakim letom bolj prepoznaven, številne organizacije, tudi vzgojno-izobraževalni zavodi, so ga sprejele za svojega.

Mesec prostora 2017 se bo začel z obeležitvijo Svetovnega dne Habitata, 2. oktobra,  in zaključil s praznovanjem Svetovnega dne mest, 31. oktobra. V tem času se bo pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor zvrstila vrsta zanimivih dogodkov, ki neposredno ali posredno osvetljujejo vprašanja prostorskega in urbanega razvoja v Sloveniji.

Sodelovanja Ministrstva za okolje in prostor na Kulturnem bazarju je priložnost za:
-    ozaveščanje in izobraževanje otrok in mladih ter njihovih učiteljev in vzgojiteljev o pomenu prostora kot skupni vrednoti;
-    izpostavljanje pomena in vlogo prostora v njegovem najširšem pomenu in
-    dvig prepoznavnosti področja urejanja prostora in graditve, dvig prepoznavnosti kakovostne arhitekture, urbanističnih in krajinskih ureditev, kakovostnih naselij, urbanih prostorov ter kakovostne in inovativne gradnje.


Ministrstvo za okolje in prostor
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.