MINISTRSTVO ZA ZUNANJE ZADEVE LETOS DRUGIČ SODELUJE NA KULTURNEM BAZARJU

Ministrstvo za zunanje zadeve je na Kulturnem bazarju prvič sodelovalo leta 2015 v vlogi nacionalnega koordinatorja Evropskega leta za razvoj. Sodelovanje z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvom za kulturo se je že takrat izkazalo kot uspešno, saj nam je skupaj uspelo oblikovati privlačne vsebine in skozi kulturno-umetnostno vzgojo prispevati k poznavanju mednarodnega razvojnega sodelovanja, spodbujati občutek skupne odgovornosti, solidarnosti in medsebojne odvisnosti.

V letu 2017 smo sodelovali s ciljem spodbude strokovnih delavcev, da razvojne tematike vključijo v učni proces. Razumevanje svetovnega dogajanja, njegovih vzrokov in posledic ter povezanosti lokalne in svetovne razsežnosti je pomembno pri odpravi revščine in uresničevanju trajnostnega razvoja z okoljskega, gospodarskega in socialnega vidika. Kulturni bazar je edinstvena priložnost povezovanja izobraževanja in kulture z razvojnimi vsebinami, kar prispeva k razumevanju pomena mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

Ministrstvo za zunanje zadeve je izvedlo delavnici za učence in za učitelje, na katerih so se udeleženci spraševali o vplivu vsakodnevnega ravnanja na globalni ravni. S kupovanjem vode v plastenkah, telefonov, tablic ali računalnikov namreč spodbujamo razmere nekje na drugem koncu sveta, ki silijo otroke v težaško delo, ter onesnažujemo zrak in okolje, kar vpliva na podnebne spremembe in posledice čutimo vsi. Poleg spoznavanja soodvisnosti in povezanosti v svetu so udeleženci delavnic spoznavali pomen mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, s čimer Slovenija prispeva k bolj uravnoteženemu in pravičnemu svetovnemu razvoju ter prevzema soodgovornost za odpravo revščine in doseganje trajnostnega razvoja. Delavnice smo zaokrožili s cilji trajnostnega razvoja, ki so bili septembra 2015 sprejeti v okviru Agende za trajnostni razvoj do leta 2030. Cilji trajnostnega razvoja so univerzalni, kar pomeni, da jih bomo skušali doseči povsod po svetu, tudi v Sloveniji, za njihovo uresničitev pa se bomo morali potruditi vsi.

V panelni razpravi O otrokovih pravicah skozi kulturo, pri kateri so sodelovali predstavniki Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Muzeja in galerije mesta Ljubljane (MGML), Osnovne šole Trnovo in Stripburger/Foruma Ljubljana, je veleposlanica mag. Blanka Jamnišek predstavila projekt izobraževanja o otrokovih pravicah Naše pravice, ki temelji na Konvenciji o otrokovih pravicah. V projektu je sodelovalo že več kot 185.000 otrok v 26 državah Evrope, Azije, Bližnjega vzhoda, Latinske Amerike in Afrike. Na podlagi teh izkušenj je bil v letu 2016 pripravljen učni list o pravicah otrok beguncev, ki je bil prav tako predstavljen v panelni razpravi. Namenjen je ozaveščanju večinske populacije in je bil uporabljen v številnih slovenskih šolah.

Sodelovanje na Kulturnem bazarju je nedvomno prispevalo k boljšemu poznavanju mednarodnega razvojnega sodelovanja in drugih razvojnih vsebin med strokovnimi delavci vzgojno-izobraževalnih zavodov. Prepričani smo, da sta medsektorsko povezovanje in ustvarjanje novih partnerstev nujno potrebna tudi z vidika uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja.


Ministrstvo za zunanje zadeve
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.