KULTURNI BAZAR 2017
SKUPAJ SPODBUJAMO ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG –
DOBER TEK, SLOVENIJA


Ministrstvo za zdravje skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje na Kulturnem bazarju kot partner sodeluje že četrto leto. Z organizatorji nas povezuje skupno poslanstvo – spodbujanje zdravega in kakovostnega preživljanja prostega časa otrok in mladih, kamor lahko poleg športa prištevamo tudi kulturo in druge ustvarjalne oblike preživljanja prostega časa.

Medsektorsko sodelovanje in povezovanje sta na letošnjem Kulturnem bazarju zaživela na skupnem razstavnem prostoru Dober tek, Slovenija, s čimer že izvajamo aktivnosti v okviru desetletnega Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje. S predstavitvijo primerov dobrih izkušenj dokazujemo, da lahko kreativno prek kulture povežemo različna področja: kmetijstvo, zdravstvo, šolstvo, okolje, gospodarstvo in nevladni sektor v smiselno celoto. Vse to z namenom izboljšanja kakovosti življenja tako naših otrok kot tudi vseh nas: s spodbujanjem zdrave prehrane (projekt Zdravje skozi umetnost), izbire zdravju koristne in lokalno pridelane hrane ter samooskrbe (nova shema Izbrana kakovost Slovenija, šolski vrtovi) ter ustvarjamo zdrava okolja (svetovni dan čebel).

Da bi se približali učencem, smo na tokratni Kulturni bazar povabili prav njih – mlade kuharje, osnovnošolce, ki v šolskih kuhinjah v okviru projekta in medšolskega tekmovanja Kuhnapato za vrstnike pripravljajo zdravo tradicionalno šolsko kosilo. Tako spoznavajo kulturo prehranjevanja, kuhanja in kulturno dediščino tradicionalnih slovenskih jedi. Za svojo kuharsko mizo pripravljajo zdravo, preprosto in nadvse okusno slovensko hrano.

Zdravje skozi umetnost je skupni medsektorski projekt, nastal v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za izobraževanje znanost in šport ter kulturnimi ustanovami. Gre za poskus povezovanja umetnosti in znanosti, zdravja in umetniških del, z namenom približati strokovno zahtevne zdravstvene teme tistim, ki vzgajajo in poučujejo otroke in mladostnike. Na voljo sta priročnika, objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje: Smernice za pedagoške delavce za pogovore o izbranih zdravstvenih temah Zdravje skozi umetnost in Priročnik izbranih kulturnih vsebin Skozi umetnost o zdravju.Ministrstvo za zdravje
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.