KULTURNI BAZAR 2017 – ZDRUŽUJE NAS TUDI NAŠA SUPER HRANA

S sodelovanjem na dogodku, kot je Kulturni bazar, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z drugimi deležniki po svoje ozavešča o kulturi prehranjevanja – namreč o pomenu lokalno pridelane hrane, ki ima za sabo malo kilometrov ter je zato bolj sveža in tudi z okoljskega vidika bolj sprejemljiva.Ta poudarek želimo hkrati preplesti z zavedanjem o skupnih imenovalcih, ki jih imata hrana in kultura tako z ožjega socialnega vidika – naših družin kot tudi s širšega družbenega vidika – vidika pomembnosti spodbujanja lokalne prehrane ter zdravja oziroma zdravega življenjskega stila.

Ministrstvo s promocijo slovenske hrane – lani novembra smo začeli novo kampanjo NAŠA SUPER HRANA – spodbuja razvoj in ohranjanje slovenskih kmetij in slovenske živilsko-predelovalne industrije ter z njima povezanih delovnih mest. Ponosni pa smo tudi, da s promocijo lokalne hrane in jedi, ki so jih pripravljale že naše prapra…babice, spodbujamo ohranjanje slovenske kulturne krajine oziroma podeželja ter poudarjamo narodovo bogato kulturno in kulinarično tradicijo in dediščino.

S pridelavo hrane oziroma preprečevanjem lakote pa so neobhodno povezane tudi čebele in drugi opraševalci, ki predstavljajo neprecenljivo vrednost tako z gospodarskega, socialnega kot okoljskega vidika. Vsaka tretja žlica svetovne hrane je namreč odvisna od opraševanja. Čebele in drugi opraševalci pomembno prispevajo tudi k svetovni varnosti preskrbe s hrano, pomembno vlogo pa imajo tudi pri ohranjanju ekološkega ravnovesja in zagotavljanju ohranjanja biotske raznovrstnosti v naravi. Zato je Slovenija na OZN naslovila pobudo, da 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Zakaj ravno ta datum? Na ta dan se rodil Anton Janša (1734–73), poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden takratnih najboljših poznavalcev čebel. Bil je prvi učitelj modernega čebelarstva na svetu, saj ga je že cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na novi čebelarski šoli na Dunaju.Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.