MEDNARODNO SODELOVANJE VRTCEV IN ŠOL
S KULTURNIMI USTANOVAMI

CMEPIUS, Center RS za evropske programe izobraževanja in usposabljanja, je javni zavod, ki izvaja naloge nacionalne agencije programa Erasmus+ za področje izobraževanja, usposabljanja in športa, poleg tega izvajamo tudi naloge nacionalne kontaktne točke za program Evropa za državljane, skrbimo pa tudi za izvajanje različnih programov štipendiranja (CEEPUS, NFM, bilaterale idr.). CMEPIUS je tudi nacionalna podporna služba za pobudo eTwinning in za EPALE – portal za izobraževalce odraslih, EURAXESS krovna organizacija za Slovenijo, koordinator nacionalne projektne skupine ECVET ter agencija za promocijo slovenskega visokega šolstva.

Na predstavitvi, ki smo jo izvedli na Kulturnem bazarju, smo predstavili dva Erasmus+ projekta, v katerih so z vključitvijo različnih kulturnih organizacij oziroma delavcev nadgradili vsebino in poskrbeli za interdisciplinarnost in povezanost šole s širšim okoljem. Osnovna šola Šenčur s koordinatorico Vilmo Nečimer se je v mednarodnem Erasmus+ projektu povezala z Muzejem novejše zgodovine. Šolski center Slovenj Gradec pa je za namen izvedbe Erasmus+ partnerstva zaposlil samostojnega kulturnega delavca Uroša Zavodnika. Na predstavitvi je bil predstavljen šolski vidik aktivnih partnerstev. Poleg konkretnih primerov smo udeležence seznanili tudi z možnostmi, ki jih ponuja program Erasmus+ vrtcem in šolam ter tudi kulturnim organizacijam. Predstavili smo prednosti in učinke, ki jih prinaša mednarodno sodelovanje na ravni institucij (krepitev v lokalnem in širšem okolju …), na ravni zaposlenih (zagotavlja sredstva za udeležbo na različnih seminarjih v tujini, tudi s področij kulture, kulturno-umetnostne vzgoje, kulturne dediščine; pridobivanje novih znanj, idej ...). Program Erasmus+ sicer podpira usposabljanja slovenskih učiteljev, vzgojiteljev in strokovnega osebja v tujini, prav tako pa omogoča prihod tujih udeležencev v Slovenijo, da spoznajo dobre prakse pri nas, s čemer krepimo medsebojno mreženje in povezovanje.  

V evropskih programih izobraževanja in usposabljanja (program Erasmus+ in njegov predhodnik program Vseživljenjsko učenje) je do sedaj sodelovalo že več kot 70 % vseh slovenskih osnovnih šol, 96 % vseh srednjih šol ter nekaj manj kot 10 % vrtcev. Pomembno se nam zdi poudariti, da se lahko organizacije s področja kulture v mednarodno sodelovanje vključijo kot enakovredni partnerji, ki lahko s svojim vstopom v projekt prinesejo dodano vrednost vsebini ter izboljšajo kakovost partnerstva.


CMEPIUS
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.