Jaz sem Cankar – in to ti pove vse!


  Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Ljubljana
od 26. septembra 2018 do 26. januarja 2019

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Ljubljana
www.nuk.uni-lj.si

Razstava Jaz sem Cankar – in to ti pove vse! prinaša vpogled v notranje življenje našega prvega poklicnega pisatelja: v intimni svet, iz katerega se je porodilo toliko ikoničnih likov in del slovenske književnosti. Predstavljen je izbor pisateljevih pisem, dopisnic in razglednic, ki jih hranimo v Zbirki rokopisov, redkih in starih tiskov NUK. Odraža vsebinsko in vizualno pestrost Cankarjeve korespondence, kot tudi jasnost njegovega peresa in misli: na eni strani pisateljevo osebno rast, na drugi nenehno vračanje istih motivov – lakote, osamljenosti, občutka nesprejetosti, boja za osebno in poklicno uveljavitev ter želje po domu in ljubezni. Poleg več kot 40 knjižnih del se je ohranilo tudi čez 1500 pisem, katerih večina je shranjena v pisateljevi obsežni zapuščini v NUK. Skrbno in skoraj brez napak napisana pisma prijateljem, kolegom, založnikom in urednikom, pa tudi uslišanim in neuslišanim ljubeznim, se umeščajo na mejo med življenjem in umetnostjo. So okna v pisateljev svet ter ključ do razumevanja Cankarja kot osebnosti in kot človeka. So presek njegovih pronicljivih misli in nepreseženega obvladovanja jezika na eni ter njegovega živahnega značaja in težke, mestoma tragične življenjske zgodbe na drugi strani.
Preko njegove korespondence in intimnih razmišljanj se bomo Cankarju poskušali približati osebno. Kljub navidezni distanci se v pismih kaže kot človek s povsem običajnimi strahovi, upi in težavami. Z njegovo borbo z revščino, odrinjenostjo in samoto, z lastnimi dvomi in mnenjem okolice se lahko brez težav poistovetimo tudi danes. S svojo kreativnostjo, prikrito nesamozavestnostjo, muhavostjo, z odporom do rigidnih struktur, iskanjem svobode ter težavami pri gradnji in vzdrževanju osebnih odnosov bi bil prav lahko predstavnik sodobne generacije milenijcev.
Več na povezavi.

Slikovno gradivo (NUK):
1. Ivan Cankar
2. Cankar na Križevniški
3. Ivan Cankar - od karikature do stripaNa spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.