Riko Debenjak


  Ljubljana
od 9. avgusta do 11. novembra 2018

MGLC – Mednarodni grafični likovni center
www.mglc-lj.si

Riko Debenjak (1908–1987) se je uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne eksperimentalne grafike, predvsem pa je pomembno njegovo uvajanje barvne grafike v vseh tehnikah. Z letom 1953 označujemo začetek klasičnega Debenjaka v grafiki: nastala je vrsta njegovih Kraševk, razvil je svoj prvi grafični cikel Panjske končnice in od takrat lahko kontinuirano spremljamo razvoj njegovega grafičnega ustvarjanja do Magičnih dimenzij. Debenjak je bil pomemben akter v organizaciji prvih mednarodnih grafičnih razstav in dvakratni prejemnik velike častne nagrade grafičnega bienala.

Več o razstavi in spremljevalnem programu na povezavi.


ŠTUDIJSKO SREČANJE ZA UČITELJE: Kulturna dediščina in mladi

sreda, 12. septembra, ob 16. uri
Strokovne delavce vabimo na predstavitev likovne pedagoginje Doroteje Rušnik Stramšak, ki je raziskovala vpliv nove grafične paradigme na delo z dijaki (izdelava gigantske grafike). Po predavanju sledi ogled razstav Rika Debenjaka (dediščina 20. stoletja) in Alje Košar (sodobni pristopi).
Vodi Lili Šturm.
Brezplačno, potrebne prehodne prijave na lili.sturm@mglc-lj.si.


Reprodukcija:
Riko Debenjak: Magične dimenzije št. C, barvna akvatinta, 1971
Grafični cikel Magične dimenzije je ime Debenjaka kot vodilnega grafika poneslo v svet. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.