Robert Capa


  Ljubljana
5. april do 27. avgust 2017

Cankarjev dom v sodelovanju z zavodom Photon
www.cd-cc.si

Robert Capa je eden največjih vojnih fotografov vseh časov, ki je skozi objektiv ovekovečil tudi številne izjemne osebnosti prve polovice 20. stoletja. Retrospektivna razstava v Galeriji Cankarjevega doma obsega 97 črno-belih fotografij s prizori ključnih dogodkov iz petih vojn, ki jim je s kamero sledil v svojem kratkem življenju: od španske državljanske, druge kitajsko-japonske, druge svetovne vojne z ikoničnimi posnetki izkrcanja zaveznikov v Normandiji in osvoboditvijo Pariza do arabsko-izraelskega konflikta ter prve vojne v Indokini.

Njegova dela so enkraten pogled na razburljivo zgodovino 20. stoletja in razkrivajo, kakšna je vojna v resnici: brutalna in krvava, a tudi dostojanstvena in človeška. Razstava v Galeriji Cankarjevega doma odkriva del obsežnega opusa, v katerem se razkriva prava, humanistična narava fotografa z izjemno vizualno zgovornostjo in občutljivostjo. Na ogled je tudi vrsta portretov njegovih prijateljev in umetniških kolegov, kot so Ernest Hemingway, William Faulkner, Henri Matisse in Pablo Picasso, pa tudi ljubljena Ingrid Bergman. Več o razstavi in spremljevalnem programu na povezavi.

Dodatne informacije in prijave za skupine: (01) 2417 161, stiki@cd-cc.si.


Robert Capa skozi objektiv Ruth Orkin, Pariz, 1951 © Ruth Orkin, z dovoljenjem Magnum Photos  


 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.