Skoraj vse o zvoku


  TMS Bistra pri Vrhniki
od 25. marca 2016 do 3. decembra 2017

Tehniški muzej Slovenije
www.tms.si

Kaj je zvok, kako nastane in kako se širi? Kateri je prvi zvok, ki ga slišimo? Ali se zavedamo, da nas zvok spremlja od spočetja do smrti? Na ta in podobna vprašanja želijo v Tehniškem muzeju Slovenije odgovoriti z občasno razstavo, ki bo predstavila skoraj vse o zvoku.

Na razstavi bodo obiskovalci spoznali mehanizem sluha, načine ustvarjanja zvoka, merske enote in analize. Glasba bo predstavljena z osnovnimi tipi glasbil, zgodovino zapisovanja od antike do današnjih glasbenih not, z napravami za snemanje in predvajanje zvoka, osnovami akustike in spoznanjem, kaj naredi glasbo prijetno za uho. Poseben del bo namenjen ultrazvoku, ki ga ljudje zaradi visoke frekvence ne zaznamo, je pa izjemno pomemben za nekatere vrste živali, pa tudi za razvoj industrije in medicine. Posebnost razstave bo »gluha soba«, v kateri bodo obiskovalci spoznali nenavaden občutek, ki ga povzroči skoraj popolna tišina, ki je v naravi ne moremo doživeti.

Ob razstavi bo izšla tudi elektronska zvočna slikanica Vesela dolina, ki bo z zvoki približala otrokom zgodbo o dolgi, zanimivi in skrivnostni zgodovini Bistre.

Mešalna miza, foto Neža Renko 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.