Končna postaja: morje?


  Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana
od 8. decembra 2016 do 23. aprila 2017

Muzej za oblikovanje Zürich, Švica
www.mao.si

Vsak dan v morje zaide ogromna količina plastičnih odpadkov, ki se tako postopoma spreminjajo v plastično juho – z resnimi posledicami za naše zdravje. Toda kaj se zgodi s plastičnimi izdelki ob koncu njihove življenjske dobe?

Razstava osvetljuje ozadje problema in njegov pogubni učinek na morja, živalstvo in človeštvo. Predstavlja najbolj razširjene vrste plastike ter izpostavlja vprašanja o porabi, zdravstvenih tveganjih, mikroplastiki, življenjskem ciklu materiala in bioplastiki.

V MAO so ob razstavi pripravili spremljevalno razstavo z izborom plastičnih predmetov iz muzejske zbirke industrijskega oblikovanja, kjer so v ospredju umetni materiali ter lastnosti teh materialov. Na področju restavratorstva in konservatorstva sodijo namreč med večje izzive, saj gre za razmeroma nove materiale, ki se po sestavi med seboj močno razlikujejo, s spreminjanjem njihovih lastnosti na daljši rok pa še nimamo dovolj izkušenj. In ker želimo muzejske predmete ohraniti čim dlje, so lahko pri tem v pomoč raziskave in spoznanja s področja kemije, fizike, tehnologije idr., dognana v okviru naravovarstva in ekologije.

V skladu z navedenim je poseben poudarek razstave namenjen izobraževalnemu programu. Predstavljene so publikacije, spletne strani, študije, filmski posnetki in projekti.

Razstava v MAO prihaja po gostovanju v več kot 17 mestih po celem svetu, med njimi tudi na Finskem, v Nemčiji, v Hong Kongu in Maroku ter na Danskem.

Več na povezavi.


foto: Stranded plastic waste, Kanapou, US, 2006, photo: © NOAA/Marine Debris Program 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.