Razstava Vzhodno od raja – Jugoton 1947–91, Tehniški muzej Slovenije (Bistra pri Vrhniki)

18. sep. 2019

Del razstave o zgodovini založbe Jugoton, prve in največje jugoslovanske glasbene založbe, je bil prvič na ogled javnosti leta 2014 v Tehničnem muzeju Nikola Tesla v Zagrebu. Razstavo v Bistri pa so obogatili še s pregledom različnih predvajalnikov zvoka ter akustične tehnike druge polovice 20. stoletja. Odprtje razstave je pospremila izdaja obširnega kataloga o zgodovini založbe Jugoton.
Jugoton je primer socialističnega velikana popularne kulture, ki je zrasel na krilih industrializacije in modernizacije v obdobju med letoma 1947 in 1991. Na svojem vrhuncu je imel milijonske izdaje, pogodbe s številnimi domačimi avtorji in izvajalci, hkrati pa tudi veliko licenčnih izdaj ter direktorsko in uredniško »sanjsko ekipo«. Poleg lastne proizvodnje, ekskluzivnih izvajalcev in marketinga je bil Jugoton tudi edini v regiji pridruženi član svetovnih koncernov, nosilec pravic licenčnih izdaj ameriških in zahodnoevropskih albumov, s čimer je neizmerno vplival na občinstvo nekdanje Jugoslavije, pa tudi celotnega vzhodnega bloka. Zgodba o Jugotonu danes predstavlja burno in predvsem zanimivo zgodovino neke družbe in kulture. Od same ustanovitve leta 1947, prek Robićevega nastopa z mladostno Zdenko Vučković v Opatiji leta 1958 z nepozabno pesmijo Moja mala djevojčica (puna je velikih želja), privlačnih barvnih fotografij na naslovnicah plošč, porozne prepustnosti prozahodne kulture, ki je vstopala skozi odprta vrata v naše domove, prvih rock izdaj, ki so pomenile novo modo in življenjski slog, do visokih izdaj pop izdelkov ter izvirnih izvajalcev takoimenovanega novega vala, je bil Jugoton prav zares »paket aranžma«. Pomemben, vpliven in neizogiben je pokazal, da se je tu, na obrobju nekega mesta na robu Evrope, pisala zgodovina popularne kulture 20. stoletja.
Več na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.