Kako bomo živeli skupaj?

6. maj 2020

Hashim Sarkis, kurator letošnjega arhitekturnega bienala v Benetkah, je za temo razstave izbral geslo Kako bomo živeli skupaj?. Spraševal se je o tem, kakšna bodo naša življenja v svetu okoljske krize, naraščajočih družbenih razlik in polarizacije politik. S pandemijo je tema bienala dobila novo razsežnost.

Jasno so se pokazale katastrofalne posledice človeškega onesnaževanja, saj ima dober mesec in pol zmanjšanega prometa in industrije blagodejne učinke na okolje, razkrila pa je tudi pomen javnih institucij za družbo in škodljive učinke privatizacije zdravstva ter zmanjševanje socialne varnosti. Naslov tako lahko danes zaradi spremenjenih okoliščin beremo tudi drugače, bolj dobesedno, torej če, kdaj in na kakšen način bomo lahko živeli skupaj.
Razstava slovenskega paviljona Skupno v skupnosti bo posvečena zadružnim domovom kot prostorom skupnosti, fenomenu notranjih javnih prostorov, v katerih se skupnosti vzpostavijo, uresničujejo in povezujejo.
Nedavni omejitveni ukrepi za zmanjševanje širjenja koronavirusa so ustavili javno življenje, omejili druženje in s tem po sedemdesetih letih prekinili aktivnosti v zadružnih domovih. Gospodarske, družbene in (med)osebne posledice novih okoliščin so pokazale na nujnost združevanja in sobivanja, s tem pa je razmislek o prostorih skupnosti, ki to omogočajo, postal še bolj aktualen. S tem je vloga prostorov, kjer se lahko srečamo, se dogovarjamo in ustvarjamo, postala še izrazitejša.
Več >
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.