Čebelice

14. sep. 2018

Čebelice
Serija sedmih televizijskih slikanic

Čebelice
, serija sedmih televizijskih slikanic, je sprva nastala v počastitev Svetovnega dneva čebel, ki ga letos, prav na pobudo Slovenije pri Organizaciji združenih narodov praznuje ves svet. Svetovni dan čebel – 20. maj je nadvse pomembno obeležje, dediščina čebelarjenja na Slovenskem pa nezanemarljivo dejstvo.

RTV Slovenija želi spomniti na pomembno vlogo čebel za človekov obstoj na tem planetu, hkrati pa razpreti pahljačo pravljic, ki jih skriva resnično samosvoja zbirka Čebelic (Knjižnica Čebelica). Z velikim veseljem so s projektom podprli tudi Nacionalni mesec skupnega branja, v želji po porastu bralne pismenosti in bralne kulture. Kakovosten čas, ki ga ob branju preživimo drug z drugim, je neprecenljiv. 

Med 15. septembrom in 27. oktobrom si je tako moč sedem sobotnih večerov zapored ob 18.40 na 1. programu TV Slovenija ogledati zgodbe izpod peresa slovenskih avtorjev in izpod čopičev slovenskih ilustratorjev. Bobru Boru jih berejo in na samosvoj način interpretirajo dramski igralci.

15. 9. – Anita Leskovec Pujsek in ura; pripoveduje Ajda Smrekar
2. 9. – Cvetka Sokolov Rdeča hiša; pripoveduje Barbara Cerar
29. 9. – Svetlana Makarovič Pod medvedovim dežnikom; pripoveduje Branko Jordan
6. 10. – Nina Mav Hrovat O kralju, ki ni maral pospravljati; pripoveduje Matej Puc
13. 10. – Anja Štefan Čmrlj in piščalka; pripoveduje Janja Majzelj
20. 10. – Peter Svetina O mrožku, ki si ni hotel striči nohtov; pripoveduje Blaž Šef
27. 10. – Polonca Kovač Mali medo; pripoveduje Klemen Janežič


Lahko noč, otroci in Studio Kriškraš
Ko si Radio in Televizija Slovenija podata roko
 
Serija oddaj Čebelice je skupna zgodbe Radia in Televizije  v letošnjem letu, ko Radio Slovenija praznuje svoj častitljivi 90. rojstni dan, Televizija Slovenija 60. rojstni dan, legendarna zbirka Mladinske knjige Čebelice pa obeležuje pol okroglih 65 let obstoja. 

Pomemben jubilej se je nenačrtovano izkazal za priložnost, da si Radio poda roko s sestro Televizijo. V dialog bosta tako ujeti dve oddaji za njihove najmlajše poslušalce in gledalce – Lahko noč, otroci z več kot 50-letno tradicijo in Studio Kriškraš z zvedavim bobrom Borom, velikim ljubiteljem bralne kulture. 

V letu pomembnih časovnih mejnikov tako združeni raziskujejo nova presečišča zvoka in slike za najmlajšo ciljno publiko. Ob tem želijo spodbujati tako slušno kot vizualno senzibilnost. 

Gre torej za edinstveno sodelovanje obeh hiš pod RTV dežnikom. Ta dialog sta idejno zasnovala režiser Klemen Markovčič, ter urednica oddaje Studio Kriškraš, Anka Bogataj

Radijske različice oddaj Lahko noč, otroci! so bile  meseca maja predvajane vsak večer ob 19.45 na Prvem Radia Slovenija, kadarkoli pa jih lahko poslušate na Otroškem portalu RTV Slovenija in na spletni platformi RTV 4D. Pravljice so dostopne tudi na podcastu RTV Slovenija.
 
  
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.