Zveneče skulpture - Zven kamna, ki te prevzame

11. jan. 2017

Projekt je nastajal skupaj z avtorsko glasbo skladatelja Pavla Mihelčiča Zeleno polje, rdeča prst in je usmerjen v raziskovanje najbolj primarnih materialov: kamna in gline, ki sta že v pradavnini, poleg vsakdanje uporabnosti, izkazovala lastnosti zvoka in mikavnost kiparskega snovanja. Čeprav ju danes ne dojemamo kot materiala za izdelavo glasbila, pa umetniki v njuni materiji z občutljivostjo zaznavajo sogovore in vibracije, s katerimi vzpostavljajo zanimiva razmerja med estetskim, snovnim in zvočnim. V tem kontekstu je nastal tudi projekt Zveneče skulpture Alenke Vidrgar, Dragice Čadež in Boštjana Lapajneta. Alenka Vidrgar se je lotila trde materije - kamna in njegovega notranjega tkiva. Z dotiki dleta in globino čustev je v njem prebudila ranljive točke živosti in ga iz negibne materije preoblikovala v kiparsko formo – v dotakljivo, zvočno skulpturo, medtem ko sta se Dragica Čadež in Boštjan Lapajne lotila mehkobe gline in jo iz območja vizualne percepcije pomaknila v uporabno, zvočno telo. Dela vseh treh avtorjev ponujajo gledalcu povsem novo perspektivo; interaktivni in večplastni (likovni in glasbeni) umetniški prostor s specifičnim ritualom, kjer je obiskovalec hkrati poslušalec in gledalec, ali celo izvajalec glasbe.

Odprtje razstave bo v četrtek, 12. januarja 2017, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

Otvoritveni koncert bosta izvedla tolkalca Matevž Bajde in Franci Krevh s skladbo KAMEN IN VODA skladatelja Pavla Mihelčiča.

Več o razstavi na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.