'Ženska zgodovina' na festivalu Mesta žensk (oktober 2019)

18. sep. 2019

Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki se bo odvijal med 1. in 13. oktobrom v Ljubljani, ob svojem 25. jubileju ugotavlja, da potreba po promociji žensk v kulturi, izpostavljanju ženskega zornega kota in zagovoru ženske enakosti na vseh področjih življenja danes ni nič manjša. Prav zato na letošnji izdaji festivala izpostavljajo takoimenovano #herstory ali 'žensko zgodovino'. Kot pravi Vesna Leskošek, nekdanja častna predsednica Mesta žensk, ta pojem ne pokriva posebne zgodovine, ki bi veljala zgolj za ženske, temveč »manjkajoči del splošne zgodovine, kjer so se doslej vrednotili večinoma moški dogodki«. To pomeni, da žensko zgodovino lahko pišemo le, če se zavedamo, da je zgodovinopisje boj za interpretacijo. In če želimo misliti prihodnost, moramo prisluhniti #herstory: zgodbam žensk vseh spolov.
Društvo Mesto žensk je letos prejelo tudi prestižno mednarodno nagrado za kulturo Princess Margriet, ki jo podeljuje Evropska kulturna fundacija. Kot so zapisali, ponuja Mesto žensk »bolj upanja polno vizijo demokracije v Evropi danes, saj redefinira naše razumevanje kulture in njene sposobnosti, da izboljšuje skupno evropsko družbeno realnost«.
Festival Mesto žensk je letos že drugič prejel tudi naziv EFFE Label (2017–2020), ki ga najkakovostnejšim festivalom podeljuje Združenje evropskih festivalov.
Več na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.