Šivarije Manice K. Musil

11. dec. 2018

Avtorica, sicer arhitektka, se je z ilustracijo začela ukvarjati leta 2011. Sprva je svoje zgodbe za otroke ilustrirala v grafični tehniki, sčasoma pa se je njen oblikovalski pristop spremenil in v kreativnem izbruhu se je odločno lotila drugačne prakse. Podob preprosto ni več risala, ampak jih začela šivati, lepiti in kvačkati.
Za svoje delo je avtorica prejela številne nagrade in priznanja. Njena slikanica Pobalinska pujsa se je v kitajski provinci Jiangsu leta 2017 uvrstila na lestvico najboljših knjig za otroke, prejela je dve zlati medalji newyorške revije za sodobno ilustracijo 3x3 - za slikanici Slon Stane ter Trije mucki in zmaj (2016); leta 2015 je bila Pobalinska pujsa izbrana za najlepše oblikovano knjigo za otroke in mladino na Slovenskem knjižnem sejmu; leto prej pa je bila Manica uvrščena med deset najboljših ilustratorjev mednarodnega festivala ilustracije Cow v Ukrajini. Leta 2016 je bila v Lutkovnem gledališču Maribor po likovni predlogi slikanice Pobalinska pujsa v režiji Mihe Goloba in z glasbo Vaska Atanasovskega zasnovana interaktivna predstava za otroke. Ob tem je Manica v sodelovanju z arhitektko Tejo K. Lozar in mariborskimi vrtci prostor pred lutkovnim gledališčem okrasila s piščanci iz omenjene knjige. Podoben je bil projekt v času Evropske prestolnice kulture leta 2012, ko so otroci z malimi glinenimi hišicami napolnili veliko praznino mariborskega Trga Leona Štuklja. 
Več na povezavi.
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.