Sinergija 3.0 / okrogla miza + sinergični teden

17. sep. 2015

RAMPA Lab: Utrip možganov, okrogla miza / četrtek, 17. 9. 2015, ob 19h
Galerija Kapelica: Sinergični teden / 21. - 25. 9. 2015


Možgani so organ, ki razume vse razen sami sebe. Nihče ne razume kako možgani delujejo kot organ za procesiranje informacij, spominov in drugih mentalnih procesov. Nevroznanstveniki predvidevajo, da je spomin kot ena ključnih funkcij možganov odvisna od povezav med sinapsami in močjo povezav med njimi, vendar spominov in asociacij ne moremo dekodirati kot posamezne bite informacij, temveč kot povezave med več stvarmi, ki izhajajo iz polja številnih zaznavnih funkcij in drugih spominov. Nevroznanstveniki ne znajo razložiti niti, kako se določena čutila prevedejo iz zunanje izkušnje v subjektivne zaznave okusa, barve, zvoka, tipa, še manj pa kako lahko po nekem času prikličemo v spomin mentalno podobo.

Da bi znanstveniki lahko spremljali delovanje možganov v realnem času, so razvili serijo orodij za merjenje aktivnosti v možganih. Umetnice in umetnike zanima predvsem testiranje v posebnih stanjih kot so stanje globoke koncentracije, stanje visoke pozornosti v času trajanja umetniškega procesa (na primer petja), stanje spanja in podobno. Na okrogli mizi bodo na posamezne neznanke o možganih pogledali z vidika testiranja in zvočnovizualnih rezulatatov umetniških poskusov.

Z okroglo mizo, na kateri bodo avtorji in avtorice predstavili tri interdisciplinarne raziskovalne umetniške projekte iz polja nevroznanosti, bodo organizatorji napovedali sinergični teden z nevronskim strojem Sinergija 3.0. V Galeriji Kapelica bodo med 21. in 25. septembrom 2015 potekale sinergične seanse za dve osebi, na katerih boste v eni uri preverili moč svoje koncentracije, empatičnega delovanja in sinergičnega usklajevanja z drugo osebo.
Na sinergični eksperiment se lahko prijavite TUKAJ.

Udeleženci okrogle mize: Saša Spačal in Tadej Droljc (projekt Sinergija), Manuel Kuran (podjetje Blackbox) in Črtomir Just (projekt Ples možganov) ter Blaž Koritnik (projekt Aphra Tesla Operating System)
Moderatorka: Ida Hiršenfelder

Več o projektih:

Sinergija:
http://kersnikova.org/synergy/

Ples možganov:
https://www.facebook.com/plesmozganov
http://plesmozganov.si/

Aphra Tesla Operating System:
http://www.aphratesla.si/a-t-o-s-incorporated/
https://www.facebook.com/AphraTeslaOperatingSystemIncorporated 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.