Projekt Kuhnapato

13. jan. 2017

Osnovnošolci, vključeni v projekt Kuhnapato v okviru kampanje Dober tek, Slovenija Ministrstva za zdravje in pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade RS dr. Mira Cerarja, so ponovno prijeli za kuhalnice. Čeprav so te večje od marsikoga od njih, saj to šolsko leto v šolskih kuhinjah pripravljajo zdravo tradicionalno kosilo za vse svoje sošolce, podružnične šole in pripadajoče vrtce, kar pomeni v nekaterih primerih tudi petsto obrokov. Seveda sodelujejo s kuharskim osebjem posamezne osnovne šole in z namenom eni druge naučiti nekaj novega ustvarjajo okusna, očem privlačna, lokalno značilna, zdrava polnovredna kosila, za katera recepte oblikujejo skupaj z mentorji in načrtovalci prehrane. Zadovoljstvo je neopisljivo, ko krožniki domala vseh jedcev ostajajo prazni, motivacija mladih za poseganje po zdravi, letnemu času primerni hrani iz lastne okolice pa je zavidljivo velika.

Projekt Kuhnapato ali raziskovanje po prehranski kulturni dediščini, ki na letni osnovi poteka v okviru slovenskih osnovnih šol, je uspešen in pedagoško pomemben del pri vzgoji osnovnošolcev. Temeljni namen tega projekta je ustvarjati motive za otroke v devetletni osnovni šoli, da spoznavajo lokalne in regionalne prehranske posebnosti ter značilnosti svojega kulturnega okolja. 

Eden od ciljev projekta je preprečiti izumiranje slovenske kulinarične dediščine, tudi iz najbolj oddaljenih ali skritih kotičkov naše dežele. V proces ohranjanja dediščine, ki nedvomno sodi med pomembnejše segmente kulturne dediščine naroda, vključujejo osnovnošolce z namenom kakovostnega vsrkavanja informacij kot celote ter dolgoročnega pomnjenja, prenašanja znanja med vrstniki in naslednjim generacijam. Kulinarična dediščina kot ponos vsakega posameznega dela prebivalstva pojasnjuje način življenja, razmišljanja, naravne pojave ali pogoje in podaja življenjske nauke, ki jih je zavoljo odgovornega načina življenja, spoštovanja lastne kulture in ohranjanja narodnih lastnosti treba spoštovati. Prav starost osnovnošolcev je najbolj dojemljiva za ohranjanje in širjenje tovrstnih informacij dolgoročno.

Več o projektu in aktualnem dogajanju najdete na strani www.kuhnapato.si.
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.