Predstavitev mednarodnega projekta Evropska pot zgodovinskih gledališč (Jadranska pot) in napoved mednarodne potujoče razstave Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča

13. jun. 2016

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) vabi na predstavitev mednarodnega projekta Evropska pot zgodovinskih gledališč (Jadranska pot) in napoved mednarodne potujoče razstave Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča, ki bo v torek, 14. junija 2016, ob 11. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

SLOGI od leta 2012 sodeluje s Perspectiv – Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope. Ta neprofitna organizacija povezuje ljudi po vsej Evropi, ki vodijo ali skrbijo za zgodovinska gledališča, kakor tudi tiste, ki jih gledališke stavbe zanimajo poklicno ali zasebno. Perspectiv je tudi koordinator velikega mednarodnega projekta Evropske poti zgodovinskih gledališč, v katerega je združeno 16 partnerjev, med njimi tudi SLOGI, iz 12 evropskih držav ter ga podpira Evropska unija preko programa Kultura. Projekt se je pričel leta 2012 in se bo zaključil leta 2017.

Evropska pot zgodovinskih gledališč

Perspectiv – Združenje zgodovinskih gledališč Evrope si je za svoj cilj zastavilo ozaveščanje širše javnosti o pomenu gledališč skozi zgodovino in zasnovalo novo obliko kulturnega turizma – Evropsko pot zgodovinskih gledališč. Ta povezuje različne gledališke stavbe po Evropi, od še ohranjenih renesančnih gledališč, preko  baroka, rokokoja, klasicizma, historicizma, art nouveauja in art decoja: potovanje od 16. do 20. stoletja skozi 120 gledališč.
Celotna Evropska pot zgodovinskih gledališč je razdeljena na posamezne poti. SLOGI sodeluje pri Jadranski poti. Slednja povezuje zgodovinska gledališča Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore. Del Jadranske poti sta tudi Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in Slovensko narodno gledališče Maribor.

Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča
V okviru Perspectiv je svoje moči združilo šest evropskih muzejev in zasnovalo mednarodno potujočo razstavo Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča.
SLOGI (del našega poslanstva je tudi muzejska dejavnost) je pri zasnovi in oblikovanju razstave sodeloval z uglednimi muzeji Victoria & Albert Museum – gledališki oddelek iz Londona, Teatermuseet i Hofteatret iz Köbenhavna; Muzeum Teatralne v gledališču Teatr Wielki iz Varšave; Deutsches Theatermuseum iz Münchna in Theatermuseum z Dunaja. Razstava je bila doslej na ogled v Varšavi, v Köbenhavnu, na Dunaju, v Münchnu. Oktobra letos jo bodo odprli v Ljubljani, potem pa bo domovala še v Londonu. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.