Poljub z jezikom: slovnice in slovarji slovenskega jezika od začetkov do danes

16. nov. 2015

V Narodni in univerzitetni knjižnici bo od 19. novembra 2015 do 30. januarja 2016 na ogled preko 150 slovnic in slovarjev slovenskega jezika od začetkov do danes. Poleg novejših del bodo razstavljene tudi dragocenejše knjižne in rokopisne izdaje, ki jih imamo redkokdaj priložnost videti ali pa jih sploh ne poznamo.

Prvi del razstave prinaša zgodovinski pregled slovenskega slovničarstva in slovaropisja od začetkov v srednjem veku do najnovejših tovrstnih del.
 
Drugi del nadrobneje predstavlja trenutno stanje na področju slovničnih in slovarskih priročnikov – tako knjižnih kot elektronskih in spletnih.

Obiskovalci si bodo lahko posamezne vire ogledovali tudi v elektronski obliki.

Razstava želi pokazati, kako slovnično in slovaropisno delo že od nekdaj vznemirja ljudi in jih žene v strastno delo, brez katerega takšnih priročnikov ni mogoče izdelati.
 
Razstavo, pri kateri so združile moči Narodna in univerzitetna knjižnica, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in Oddelek za slovensitiko s Filozofske fakultete (UL) sta pripravila dr. Kozma Ahačič in dr. Mojca Smolej.

Razstava bo na ogled med ponedeljkom in petkom med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00 v Razstavni dvorani NUK.

Več na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.