Odprtje muzejske poti Dotakni se!

19. nov. 2015

V četrtek, 19. novembra 2015, ob 18. uri bodo v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu odprli muzejsko pot Dotakni se!.

Člani Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, in sodelavci Muzeja pošte in telekomunikacij, ki deluje v okviru Tehniškega muzeja Slovenije, so pripravili projekt celostne prilagoditve muzeja slepim in slabovidnim.  Skupaj so ustvarili prvi slovenski taktilni muzej, ki je v celoti prilagojen slepim in slabovidnim. Muzej pošte in telekomunikacij se je tako pridružil slabi deseterici vseh taktilnih muzejev v Evropi.

Muzejsko pot bo svečano odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj odprtja muzejske poti.

Muzejska pot Dotakni se! predstavlja celostno prilagoditev stalne muzejske zbirke zgodovine pošte in telekomunikacij slepim in slabovidnim obiskovalcem, vsekakor pa je zanimiva tudi videčim, ki jo lahko spoznajo še na nekoliko drugačen način. S tipanjem in poslušanjem ter malo tudi z vonjanjem.

Muzejska pot se začne s predhodniki današnjih poštarjev, sli, ki so sporočila, pakete in denar prenašali peš, na konjih ali z vozovi. Obiskovalci lahko otipajo miljni kamen, preberejo legendo o sv. Urhu na srednjeveškem zvitku, poslušajo razglas mestnega klicarja in prisluhnejo melodijam poštnega roga. Otipajo lahko povečano repliko prve slovenske znamke Verigar ter reliefno podobo slovenskega poštnega reformatorja Lovrenca Koširja. To pa še ni vse. Pisala, suhi žigi, iztresalna miza, poštne pošiljke in še mnogo več je moč videti in otipati na muzejski poti.

Pot se nadaljuje skozi zgodovino telekomunikacij od telegrafov pa vse do pametnih telefonov. Obiskovalci lahko uporabijo Morzejev telegraf in teleprinterje, se preizkusijo v telefoniranju s pomočjo ročne, avtomatske in digitalne telefonske centrale ter se spomnijo začetkov prvih prenosnih telefonov.

Celotna pot je opremljena z zapisi v brajici, označena s talnimi oznakami, pred vhodom v muzejske prostore pa so postavljeni tipni zemljevidi, ki slepim in slabovidnim omogočajo lažjo orientacijo po prostorih.

Muzejska pot Dotakni se! je plod sodelovanja med sodelavci Muzeja pošte in telekomunikacij ter člani Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Avtorji muzejske poti: Estera Cerar, Ajda Kozjek, Raša Urbas, Urška Stankovič Elesini, Pia Anžel, Aksinja Kermauner, Matej Pivar. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.