Nov evropski projekt Women on Women

14. nov. 2019

Spolno nasilje, seksizem, homofobija, transfobija in rasizem vodijo v nasilje, ki je v naših družbah vseprisotno. Štiri partnerske organizacije iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije in Irske zagovarjajo, da so stalni ukrepi proti temu nasilju nujni, tudi skozi kulturo. V naslednjih dveh letih bodo organizacije, umetnice in aktivistke sodelovale z raznolikimi skupinami žensk, da bi skupaj oblikovale nove perspektive o doprinosu žensk k enakosti v družbi.

Women on Women se osredotoča na reprezentacijo žensk v preteklosti in sedanjosti. Patriarhalna kultura je namreč iz zgodovine izvzela ženske, razen tistih, ki so bile tudi same del ustroja moči. Projekt se zato osredotoča na vprašanja enakosti spolov, kjer zapuščino žensk obravnavamo skozi feministično, raznoliko in intersekcionalno perspektivo, pri čemer termin ženske vključuje vse osebe, ki se tako identificirajo.

V projektu preizkušajo nove modele solidarnosti in izmenjave znanj med različnimi skupnostmi ter praznujejo dosežke žensk skozi nominacije, portrete, kolektivne uprizoritve, z mapiranjem mest, z umetniškimi akcijami v javnem prostoru in z oblikovanjem umetniških programov, ki odsevajo kulturno raznolikost in realnost sodobnih družb. V projekt bo vključenih dvajset žensk iz raznolikih družbenih, ekonomskih, kulturnih, etničnih, rasnih in generacijskih ozadij, ki bodo tekom projekta sodelovale pri pripravi in izvedbi aktivnosti in umetniških programov.

Projekt, ki ga sofinancira Evropska komisija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa, traja od 1. septembra 2019 do 30. avgusta 2021.

Vodja projekta: Mesto žensk (SI)
Partnerji: Outlandish Theatre Platform CLG (IE), Prostor rodne i medijske kulture K-ZONA (HR), Tiiiit! Inc. – Skopje (MK).

Več o projektu na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.