MGLC - dve razstavi dveh mojstrov sporočilnosti in ikon grafičnega oblikovanja

3. jan. 2019

Fair Game (Nathalie Du Pasquier)
Nathalie Du Pasquier (1957) je ena od ustanovnih članic ikoničnega italijanskega oblikovalskega kolektiva Memphis Group; od poznih osemdesetih let pa se osredotoča predvsem na slikarstvo. Umetničine razstavne kompozicije so izdelane na osnovi maket, ki jih izdeluje sama iz preprostih lesenih geometrijskih teles ali vsakdanjih gospodinjskih predmetov, kot so čajniki, opeke ali steklenice. Razstava ni urejena kronološko, temveč išče intuitivnejše povezave med elementi v različnih kompozicijskih postavitvah kot igralna karta, ki se ob vsakem mešanju znajde v drugi kombinaciji. Sama umetnica jo imenuje »igra sestavljanja«.
Milton Glaser, Plakati
Milton Glaser (1929, New York) je eden izmed stotih najpomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu. V petdesetletni karieri je oblikoval na stotine celostnih grafičnih podob, revije, časopise, knjige, ovitke LP-plošč, in ustvaril na tisoče plakatov. V zgodovino svetovnega oblikovanja se je zapisal z ikoničnim logotipom »I love NY«. Še vedno aktivni umetnik pri svojem ustvarjalnem delu ne uporablja računalnika, pač pa risbo. Zanj je to temeljni instrument, s katerim razmišlja in razume to, kar počne. Odličnost risanja, pa tudi govorice barve in oblike črk lahko opazimo v veliko njegovih plakatih. Milton Glaser se je odločil, da mestu Ljubljana donira serijo 35 avtorskih plakatov, ki bodo po razstavi obogatili zbirko Mednarodnega grafičnega likovnega centra; na razstavi pa je predstavljenih 28 plakatov nastalih med letoma 1966 in 2016.
 
Po obeh razstavah so na voljo organizirani vodeni ogledi za skupine. Ogled po dogovoru prilagodimo na eno razstavo (45 min), obe razstavi (60 min) ali ogled s krajšo delavnico Vzorci in eksperimentalna grafika ali Moj plakat (do dve uri). Cena: 2 eur/osebo

Na voljo je tudi izobraževalno gradivo za učitelje za pripravo na obisk razstav.
Dodatne informacije in prijave:
Lili Šturm, muzejska svetovalka, kustodinja pedagoginja, lili.sturm@mglc-lj.si
Petra Derganc, asistentka pedagoškega programa, petra.derganc@mglc-lj.si
ali po telefonu 01 2413 818 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.