Marija Mojca Pungerčar: Oblečeni spomeniki, nekulturna dediščina

14. nov. 2019

Razstava Oblečeni spomeniki, nekulturna dediščina obuja spomin na projekt Manekeni, ki sodi med najbolj osupljive umetniške dogodke v javnem prostoru na koncu devetdesetih. 14. novembra 1997 je Marija Mojca Pungerčar v okviru 2.Trienala sodobne umetnosti U3 oblekla šestnajst ljubljanskih spomenikov v obleke, sešite po njihovih merah. Da bi lahko projekt izpeljala, pa je morala izvajati državljansko nepokorščino.

Po dobrih dveh desetletjih je umetnica v galeriji Spomeniškovarstveni center pripravila razstavo, ki razgrinja napeto zgodbo o nastanku, življenju in posledicah Manekenov. Kaj lahko poleg užitka potegnemo iz nje? Zgodba postavlja na laž stereotipe o tem, da vsa sodobna umetnost nastaja hipno in lahkotno. Marija Mojca Pungerčar je projekt ustvarjala 3 leta, le, da so bile tehnike in metode ustvarjanja drugačne od tistih, ki smo jih navajeni pri umetnosti preteklih obdobij.

Razstava bo na ogled do 28. novembra 2019.
Več o projektu na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.