Maksimilijan Skalar in Goslarstvo na Slovenskem

22. feb. 2019

Slikovno bogata razstava Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož obeležuje 110. obletnico rojstva violinista, pedagoga in goslarja Maksimilijana Skalarja, ki je po koncu druge svetovne vojne deloval v Ljubljani, Kopru, Kamniku in Trstu, v šestdesetih letih 20. stoletja pa tudi na Ptuju, kjer je med sedemletnim službovanjem zapustil vidno sled v glasbeni zgodovini tega mesta. Ob odprtju razstave je urednica Tatjana Štefanič predstavila tudi zbornik Goslarstvo na Slovenskem.
Razstava, ki bo v Narodnem muzeju Slovenije na ogled še do 30. aprila, Maksimilijana Skalarja prikazuje kot človeka mnogoterih talentov in vrlin. Obiskovalcem je predstavljena Skalarjeva goslarska delavnica, ki je delna rekonstrukcija delovne sobe v Kamniku in predmeti iz njegove delavnice, ki nadvse nazorno predstavljajo goslarsko obrt med letoma 1932 in 1946. Poleg Skalarjevih glasbil si obiskovalci lahko ogledajo še violo, ki jo je leta 1940 izdelal Avgust Ivančič. Družina tega goslarja je Maksimilijanu Skalarju nekaj časa nudila streho nad glavo, ko se je ta po koncu druge svetovne vojne iz Salzburga vrnil v Ljubljano. Prav tako pa je razstavljena tudi violina brez rebra iz leta 2007 še enega priznanega slovenskega goslarskega mojstra, in sicer Vilima Demšarja iz Ljubljane.
Več na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.