Kriterij v korona času / vabilo

1. apr. 2020

Spoštovane piske, spoštovani pisci, ustvarjalke, ustvarjalci, drage kolegice, dragi kolegi!
 
Kot vse drugo je začasno koronsko ustavljen tudi program v Stari elektrarni – zato stoji tudi Kriterij (www.kriterij.si). Zadnja predstava, Postaja samobitno Klemna Janežiča, je bila verjetno ena zadnjih predstav, odigrana na večer razglasitve epidemije. Muanis Sinanović je o predstavi že napisal tekst in zajel tudi posebno stanje, v katerem smo jo gledali: http://www.kriterij.si/node/116.
 
Ker je Kriterij namenjen refleksiji programa Elektrarne, tega pa trenutno ni, in ker si želimo, da ostane medij živ ter da še naprej ponuja delo, vas vabim k pisanju v okviru naslednjih treh sklopov:

- Gledališče se seli na splet – veliko gledališč trenutno ponuja svoja dela on-line. Kaj to pomeni za prihodnost umetnosti, ki jo izjemno zaznamuje ravno njena efemernost, živa prisotnost, fizičnost? Kaj to pomeni za vrednotenje teh del?
- Ocene on-line predstav, ki so bile v Elektrarni ali so Bunkerjeva produkcija – trenutno objavljamo dela na spletu; vabim k pisanju o predstavah – recimo o fenomenu Liričnih utrinkov v mestu, predstavah Betona Ltd. … ali pa o Elektrarni in različnih aspektih njenega delovanja.
- Post-koronska Stara elektrarna (elektrarna je tu lahko uporabljena samo kot primer za celotno umetniško polje, za celotno NVO polje, za celotno gledališko in sodobnoplesno polje …): vizije, strahovi, bojazni, tesnobe, predlogi, projekcije …
 
Članki so seveda lektorirani in honorirani, kogarkoli zanima pisanje, naj se mi prosim javi, da se dogovorimo za bolj precizirano temo oziroma naslov.
 
K pisanju ne vabimo samo že uveljavljenih pisk in piscev, tudi ne nujno samo ljudi s področja umetnosti.
 
Vsem vam želim veliko potrpežljivosti v teh časih, ki so hkrati turbulentni, obenem pa razvlečeni kot čigumi in čim manj slabih posledic ter čim več lepih prostorčkov ukradenega časa za lepe stvari! Obenem pa seveda: pesimizem intelekta, a optimizem volje!
 
Lep pozdrav,
 
Alma R. Selimović
urednica Kriterija
alma.r.selimovic@bunker.si 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.