Izza zidov: 1989-2019 (Observing Walls: 1989-2019), mednarodna razstava

15. avg. 2019

Mednarodna potujoča razstava Izza zidov: 1989-2019 (Observing Walls: 1989-2019), ki bo v letu 2019 gostovala še v muzejih v Berlinu in Sarajevu, je odprta od četrtka, 13. junija od 18. ure do 18. avgusta.
Trideset let po padcu berlinskega zidu je jasno, da procesom demokratizacije in združevanja Evrope, napovedanim v zgodovinskem letu 1989, ni uspelo doseči zastavljenih ciljev. Čeprav je bilo porušenih veliko realnih in simboličnih zidov, so se namesto njih dvignili novi in nekateri še vedno globoko vznemirjajo našo družbo. Vprašanje, ali so meje in zidovi med deljenimi prostori kdaj resnično padli in v kakšna je njihova dediščina danes, postavlja izhodišče projekta Izza zidov: 1989–2019. Politične, ideološke, nacionalne, etnične (...) ločitve so v Evropi ustvarjale zidove ter risale meje, v imenu politike, ki ni upoštevala ne danosti urbanih prostorov in ne družbenih interakcij med družinami, svojci, prijatelji. Takšne meje so se zasidrale v dojemanje drugega kot drugačnega in mestu tujega. Obdobjem zaostritve so sledila obdobja združevanja, ki niso nikoli dosegla željene sprave.
Več na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.