Hamlet na Slovenskem

4. jan. 2016

»Svet se maje, jaz pa rojen, da mu ravnam tečaje.« (W. Shakespeare: Hamlet)

Shakespearjev Hamlet že več kot štiri stoletja navdihuje gledališčnike, pesnike, mislece in »navadne« ljudi – živi tudi v zavesti tistih, ki ga niso nikoli prebrali ali gledali. Vsako obdobje najde v njem druge izzive in podtone. V slovenščini je na odru prvič zazvenel 28. decembra 1899 v ljubljanskem Deželnem gledališču v režiji Rudolfa Inemanna, ki je odigral tudi naslovno vlogo. Na razstavi bo Hamlet prvič zazvenel tudi v stripu Andreja Potrča, v celoti objavljenem v razstavnem katalogu, videli pa bomo tudi vse slovenske Hamlete, se sprehodili skozi zgodovino uprizarjanja Hamleta na Slovenskem, pregledali, kako se znameniti Biti ali ne biti bere in sliši v različnih slovenskih prevodih …

Vsako obdobje najde v njem druge izzive in podtone.

Kulturno-zgodovinsko razstavo ob 400-letnici smrti angleškega pesnika in dramatika Williama Shakespeara (1564-1616) pripravlja Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Cankarjevim domom.

Razstava bo na ogled od 11. januarja do 14. marca 2016 v Prvem preddverju CD.

Več na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.