Govorni pomočnik

5. feb. 2020

Govorni pomočnik je nastal s sodelovanjem fonetične službe Radia Slovenija in Izobraževalnega središča RTV Slovenija kot zvočni priročnik in pomoč za poenotenje izreke na radiu. Tuja imena namreč obstajajo v več različicah, odvisno od prilagoditve jeziku govorca, zato tudi posnetki na spletu niso vselej zanesljiv kazalec zborne izreke v slovenščini.

Ekipa, ki so jo poleg fonetičark Suzane Köstner in Mateje Juričan sestavljali še napovedovalci ter lektorice, je zbirko primerov in povzetkov pravil postopoma nadgrajevala.

Spletna stran tako na enem mestu združuje pogoste zagate pri izgovoru domačih besed in besednih zvez (npr. raznih glagolskih oblik, pri katerih se večina govorcev pogovornega naglaševanja pogosto niti ne zaveda) in nekaterih krajevnih imen, ustvarjalci pa so bili zelo pozorni na težavna tuja imena, tista torej, ki so bila odmevna v javnosti, hkrati pa jezikovno zanima zaradi zapisa ali eksotičnosti izvirnega jezika, kar je vodilo v množico izgovornih različic. Skupaj gre za okoli 650 celoimenskih "izgovornic" s stranskimi oblikami, poenostavljenim fonetičnim zapisom, kratko stvarno razlago in jezikovno utemeljitvijo, omogočeno je tudi izbirno iskanje po kategorijah – jeziku ali področju. To je precejšnja dopolnitev pravopisa, ki v slovarskem delu pogosto navaja le priimke, hkrati pa prinaša drugačen nabor imen.

Govorni pomočnik se najdete na naslovu http://govornipomocnik.rtvslo.si/. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.