En sam velik, svetel, uporaben prostor - Brezkoridorne šole Emila Navinška

15. feb. 2016

Vabimo vas na odprtje razstave EN SAM VELIK, SVETEL, UPORABEN PROSTOR, Brezkoridorne šole Emila Navinška, študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani pod mentorstvom doc. Mitje Zorca, ki bo v v torek, 16. februarja 2016 ob 9. uri v prostorih MIZŠ, Ljubljana, Masarykova 16 (atrij levo). Po gostovanju v prostorih MIZŠ bo razstava potovala še po Navinškovih šolah v Sloveniji.

Arhitekt Emil Navinšek (1904–1991) je avtor inovativne brezkoridorne zasnove šolskih stavb. V jedru stavb oblikuje obsežen, naravno osvetljen in prezračevan večnamenski prostor, na katerega se neposredno navezujejo prostori učilnic ter drugi šolski prostori. Prostor, ki je več kot komunikacijski hodnik. Od leta 1936 (Gimnazija Bežigrad v Ljubljani) do sredine 70. let 20. stoletja je bilo v Sloveniji zgrajenih 39 tovrstnih šolskih stavb, od tega štirinajst v Ljubljani. Z izvedenkami prostorske zasnove, enotnim oblikovanjem arhitekturnih elementov in sistemskimi tehničnimi rešitvami je vzpostavil obsežen avtorski opus, ki zavzema edinstveno mesto v arhitekturi modernizma pri nas. Posamične izkušnje pridobljene skozi leta uporabe in ob spremembah šolskih stavb je zato potrebno nadgraditi z enotnimi smernicami za nadaljnje posege, ki jih terja pričakovana celostna posodobitev. Z razvojem sodobnih oblik poučevanja, ki prestopajo okvir klasičnih učilnic, postaja brezkoridorna zasnova šol Emila Navinška znova aktualna.

Več o razstavi in spremljajočih strokovnih dogodkih v priloženem vabilu. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.