Decembrski sejem ilustracij

30. nov. 2015

Začenja se praznični sejem ilustracije. Umetniško delo je darilo posebnih dimenzij - spomin, sporočilo in hkrati naložba. Ni lepšega, kot da domače stene bogatijo čudoviti, natančno izrisani detajli ali drzne avtorske odločitve. Prednovoletni sejem slovenske ilustracije bo ponudil možnost kupiti odlična dela in to karseda neposredno, od avtorjev.

Vse do konca 19. stoletja so pri nas založniki in oblikovalci uporabljali tuje ilustracije. Takrat sta na sceno stopila brata Šubic, kmalu za tem se je v okviru umetniške skupine Vesna zgodil preporod. Do medvojnega obdobja je kakovost grafičnih knjižnih oprem že dosegla evropsko raven, ilustracija pa ni zastala niti v času vojne. Danes ob besedni zvezi slovenska ilustracija večina pomisli predvsem na generacijo »pravljičark« - pionirk povojne ilustracije. Šestdeseta leta so prinesla eksperiment, sedemdeseta punk estetiko in stik s stripovsko risbo, 90. leta pa veljajo za novi boom ilustracije.

December je čas, da odlična slovenska ilustracija najde pot do posameznikov.

K sodelovanju na Decembrskem sejmu ilustracij so organizatorji povabili avtorje, ki nadaljujejo odlično tradicijo slovenske ilustracije, podobe, ki tradicionalno spremlja knjižno besedilo, najdemo pa jo vsepovsod - na embalažah artiklov v trgovinah, v modni in filmski industriji, na spletu, plakatih, živeti pa zna tudi čisto sama zase, kot umetniško delo na papirju.

Na sejmu letos sodelujejo:
Blackbear&Whitebear, Suzi Bricelj, Zvonko Čoh, Jure Engelsberger, Maja Kastelic, Teja Kleč, Tanja Komadina, Maja Lubi, Matija Medved, Nina Mršnik, Silvan Omerzu, Arjan Pregl, Petra Preželj, Zoran Pungerčar, Ana Razpotnik Donatti, Rone 84, Igor Šinkovec, Matej Stupica, Zoran Srdič Janežič, Andrej Štular, Petra Varl in Ana Zavadlav.

Od 17. do 19. decembra bo v Galeriji Vodnikove domačije Šiška v Ljubljani veliko sejmišče, kjer bodo vabljeni avtorji osebno prisotni in bodo po lastni želji in poetiki očem in denarnicam obiskovalcev ponudili svoja dela. Razstavljena dela bo nato možno kupiti še vse do 30. decembra.

Sejem se odpira v četrtek, 17. decembra ob 17h z avtorji + kuhanim vinom + dj Borko s Tetkinimi in ostalimi radostmi.

SEJEMSKI DNEVI z avtorji V ŽIVO:
ČET, 17. december (17h – 21h)
PET, 18. december (17h – 21h)
SOB, 19.december (10h – 21h)

SEJEM SE SPREMENI V PRODAJNO RAZSTAVO
20. – 30. december
TOR–PET (10h–18h)
SOB in NED (10h–14h)
Zaprto 25. in 26. decembra!

Sejem producira Zavod Divja misel
Vodnikovo domačijo Šiška sofinancira MOL – Oddelek za kulturo.

....................
Več informacij: dr. Petja Grafenauer, vodja galerije,  petja.grafenauer@gmail.com,
+386 (0)40 720 630 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.