Ali potrebujemo politiko urejanja prostora in krajinsko politiko?

2. apr. 2014

Vabljeni na javni pogovor, ki bo v četrtek, 3. 4. 2014, ob 18. uri v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3.
Pogovor organizira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), na njem pa sodelujejo Barbara Žižič (Ministrstvo za kulturo), arhitekt Aleksander Ostan, krajinski arhitekt Aleš Mlakar in arhitekt Tomaž Krištof. Moderirala bo Mika Cimolini (ZAPS).

Slovenija je ena redkih držav v EU, ki še ni sprejela arhitekturne in krajinske politike. Leta 2001 je vlada RS sprejela Politiko urejanja prostora Republike Slovenije, vendar je nobena vlada v praksi ni izvajala. V Nacionalnem programu za kulturo 2014-2017 je Slovenija zapisala, da bo oblikovala "Novo arhitekturno politiko za večjo družbeno odgovornost posegov v prostor in višjo kakovost bivanja."
ZAPS se zavzema za to, da arhitekturna politika ne bi bila dokument ali predpis, ki bi ga sprejeli na deklarativni ravni. Arhitektura je dejavnost, katere rezultati niso odvisni zgolj od arhitektov, ki jo načrtujejo, temvečtudi od tistih, ki arhitekturo gradite, v njej živite in delate ali ste vsakodnevno soočeni z njo. Trajna arhitekturna politika zato lahko nastane samo v obliki širokega družbenega dialoga.

Projekt ARHITEKTURNE POLITIKE na svoji spletni platformi spodbuja najširšo javnost k razmišljanju o tem, kaj ljudem arhitektura pomeni in kako si jo predstavljajo. Z različnimi odgovori na preprosta vprašanja želi povezati arhitekte, prostorske načrtovalce z vsemi, ki arhitekturo uporabljajo. Del spletne platforme je tudi plakatna akcija, s katero želijo spodbuditi razmišljanje na témo "zakaj potrebujemo arhitekturno politiko"?
Organizatorji debate bodo skupaj z udeleženci skušali poiskati odgovore na naslednja vprašanja: Kako oblikovati arhitekturno, prostorsko in krajinsko politiko? Naj bo to družbeni konsenz ali predpis? Za kaj se kot družba zavzemamo v prostoru? Kako implementirati arhitekturno in prostorsko politiko, da bi jo lahko vsi spoštovali?

Več o projektu na spletni platformi http://politike.zaps.si/. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.