Aktualnost sodobne umetnosti: paradoksi in kvadratura kroga (dr. Lev Kreft), 4. april 2019, Kulturni bazar, Cankarjev dom, Ljubljana

5. apr. 2019

Dr. Lev Kreft je doktor filozofskih znanosti, redni profesor za estetiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki se ukvarja z estetiko ter s filozofijo umetnosti, kulture in športa.
V predavanju je spregovoril o vsaj dveh paradoksih, povezanih s sodobno umetnostjo: prvi je v tem, da vzbuja nelagodje pri ljudeh, ki so ji blizu, pa vendar muzeji sodobne umetnosti rastejo kot gobe po dežju in sodobno umetnost obiskuje vsaj toliko, če ne celo več ljudi kot preteklo; drugi je v zavezanosti sodobne umetnosti različnim aktivističnim ciljem, pa se hkrati prav njeni avtorji sprašujejo, ali je mogoče z umetnostjo sploh kaj narediti ali ne. Za današnjo umetnost so v rabi tri oznake: modernizem, postmodernizem in sodobna umetnost. Zato velja najprej pojasniti razlike med njimi, za začetek prej nevidno razliko med »modernim« in »sodobnim«. Primera: japonska skupina Gutai in umetnost domorodnih avstralskih aboriginov. Pomembno je še poudariti, da je modernizem proizvod postmodernizma, in dodati, da z naznanitvijo, da je prišel modernizem do konca, postmodernizem ni zadel problema, ki ga precej bolje označuje koncept druge modernosti (Ulrich Beck).
Več na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.