47. cikel Strokovnih sred - Prehodi: med odraslo in mladinsko književnostjo

31. jan. 2019

Strokovne srede so nacionalni projekt izobraževanja mladinskih in šolskih knjižničarjev ter širše zainteresirane strokovne in laične javnosti, ki jih zanima vzgoja za kakovostne mladinske knjige in kakovostno branje.
Naslednja Strokovna sreda bo 13. februarja ob 10. uri v MKL, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana, na njej pa se bodo udeleženci osredotočili na aktualno in v preteklosti že opaženo problematiko prehajanja literarnih del, ki so bila prvotno namenjena odraslim bralcem, v mladinsko književnost.
Izhodišče bosta dva romana, in sicer: Ime mi je Damjan (2001, ŠKUC) avtorice Suzane Tratnik ter Prvotnost: poema o ljubezni (2003, Franc-Franc) pisatelja Ferija Lainščka in ilustratorja Jureta Engelsbergerja. Oba romana je za mlade pripravila založba Mladinska knjiga.
Strokovne srede potekajo v organizaciji Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo od leta 1972 vsako drugo sredo v mesecu.
47. cikel Strokovnih sred se bo, poleg rednih tem informativnega dela (Ob začetku nove bralne sezone, MEGA kviz, Priročnik in pogovor z dobitniki priznanj zlata hruška 2019), v izobraževalnem delu posvetil predvsem bralcu in njegovim individualnim bralnim izhodiščem v okviru možnosti, ki jih ponuja knjižničarstvo znotraj usmeritve: »prava knjiga pravemu bralcu ob pravem času«.
Krovna tema odpira razpetosti med individualnim in družbenim, ki jo bomo zasledovali s prispevki strokovnjakov z različnih področij na simpoziju.
Poleg rednih tem informativnega dela (Ob začetku nove bralne sezone, MEGA kviz, Priročnik in pogovor z dobitniki priznanj zlata hruška 2019), se bomo v izobraževalnem delu posvetili predvsem bralcu in njegovim individualnim bralnim izhodiščem, ki jih ponuja knjižničarski moto: »prava knjiga pravemu bralcu ob pravem času«.
S prispevki strokovnjakov različnih področij bomo na simpoziju iskali rešitve za izzive, ki jih povzroča razpetost med individualnim in družbenim.
Več o programu na povezavi. 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.